Anders dan anders (persoonlijk deel 1)

Vandaag het eerste deel van twee persoonlijke artikelen die ik op mijn blog wil plaatsen. Degene die mijn blog vaker lezen, weten dat ik niet zo heel vaak een persoonlijk artikel plaats, maar nu wilde ik dat wel doen.
De laatste weken komen er niet zo heel veel artikelen online en dat heeft, “natuurlijk”, een reden.
Of eigenlijk verschillende redenen en ik wil jullie graag vertellen wat die zijn.  Gewoon, omdat dat voor mij goed voelt. En als iemand die deze artikelen leest er ook nog een stukje herkenning uit haalt of beseft dat hij/zij niet de enige is die met bepaalde dingen moet dealen, dan is dat helemaal mooi natuurlijk.

Lynch
Laat ik vooral een beetje luchtig beginnen, want het is zeker niet mijn bedoeling een depressief artikel te schrijven.
Sinds ik het hele planner gebeuren heb ontdekt, ben ik daar erg enthousiast mee aan de slag gegaan. Hierdoor heb ik gewoon minder tijd om te bloggen. Een dag heeft (helaas) maar 24 uur en ik kan mijn vrije uurtjes maar met 1 ding tegelijk vullen. Op dit moment doe ik dat heel regelmatig met mijn planners. Even niet met een computer bezig zijn blijk ik toch wel erg fijn te vinden. Dus ja, gedeeltelijk is het de “schuld” van mijn planners!

Nu over naar het serieuzere gedeelte. Vorig jaar ben ik er achter gekomen dat ik het Lynch syndroom heb.
Ik ga in mijn eigen woorden uitleggen wat dit (voor mij) betekent. Misschien mis ik ergens een medisch detail, neem me dan vooral niet kwalijk.
Het Lynch syndroom is een erfelijke genetische afwijking die zorgt voor een aanzienlijk vergrote kans op dikkedarm- en baarmoederkanker. Daarnaast is er ook nog een vergrote kans op het krijgen van eierstokkanker.
Als ik het aan anderen uitleg, dan gebruik ik vaak het voorbeeld van het borstkankergen, omdat dit bij veel meer mensen bekend is. Ook die genetische afwijking zorgt voor een vergrote kans op het krijgen van kanker en de meeste weten dat veel vrouwen heftige keuzes moeten maken als deze genmutatie wordt geconstateerd.

Een paar statistieken van de site van de Maag Lever Darm Stichting.
Mensen met een mutatie voor het Lynch syndroom hebben een kans van ongeveer 60-70% om dikkedarmkanker te krijgen. Er is een verband tussen het Lynch syndroom  en baarmoederkanker. Vrouwen met het Lynch syndroom  hebben daarom ook een verhoogd risico van ongeveer 30 – 65% om baarmoederkanker te krijgen.

Ik hoef jullie vast niet uit te leggen dat ik hiervan ben geschrokken en dat het van grote invloed is op mijn/ons leven. Aangezien Lynch erfelijk is, betekent het dus ook dat er een kans van 50% is dat Kay het ook heeft.
Gelet op alle consequenties die de vaststelling van Lynch met zich meebrengt (bijvoorbeeld het krijgen van een levensverzekering), wordt Kay voor zijn 18e verjaardag niet getest. Hij mag na zijn 18e verjaardag zelf kiezen of hij het wel of niet wil weten.

Lynch
Lynch is niet te genezen, maar er is wel preventief onderzoek mogelijk wat ervoor zorgt dat eventuele kwaadaardige mutaties tijdig worden opgespoord. Voor mij betekent dit elke twee jaar een darmonderzoek en jaarlijks een onderzoek voor mijn baarmoeder en eierstokken.

Mensen waarbij Lynch is geconstateerd kunnen ook kiezen voor een preventieve operatie.
Afgelopen maand heb ik besloten dit jaar mijn baarmoeder en eileiders preventief te laten verwijderen. Ik ben op het moment van de operatie 34 jaar.
Ons gezin is compleet en ik ben er van overtuigd dat het verwijderen van mijn baarmoeder en eileiders mij meer rust zal geven.
Natuurlijk heb ik deze keuze niet zo maar even gemaakt en gaat het je zeker niet in de koude kleren zitten. Wel sta ik er voor de volle 100 procent achter. Op deze manier valt de 30-65% kans op het krijgen van baarmoederkanker aweg en blijft “alleen” de verhoogde kans op darmkanker nog over.

Tegen de tijd dat mijn operatie wordt gepland zal ik daar waarschijnlijk nog een artikel over schrijven. Ook denk ik erover na om een artikelen te schrijven over mijn herstel na de operatie, maar dat zie ik tegen die tijd wel.

Tot zover het eerste artikel over de reden waarom het wat stil is (geweest) op mijn blog. Later deze week volgt artikel twee en binnenkort hopelijk weer heel veel make-up en planner fun!!

9 thoughts on “Anders dan anders (persoonlijk deel 1)

  1. Nu begrijp ik het helemaal! Wat een heftig nieuws en dito keuzes waar jullie voor zijn komen te staan. Goed van je dat je erover schrijft en wens je heel veel sterkte, wijsheid en kracht toe <3 ❤️

  2. Hoe gaat t met je Charlene? Je hebt ongetwijfeld tijd nodig in deze heftige periode.. Wil je laten weten dat ik je mis op t WWW! Heel veel liefs Natas

    1. Dank je wel! Lief van je. Morgen een niet zo’n prettig en toch wel spannend onderzoek. Ik ben (in mijn hoofd) bezig met een come-back. Ik kom zeker weten terug!!

      1. Wat fijn van je te horen! Goed om te horen dat je een stukje verder bent in het proces en weer ruimte in je hoofd krijgt voor andere dingen. Héél véél sterkte en denk aan je. Pas goed op jezelf! XX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *